MOS (2010)

Water dat stilstaat, gaat stinken.
Het stinkt er al dagen.
Zes dames zwijgen en stikken.
Ze wachten allemaal tot de dag voorbij is.
Intussen hebben ze het over witloof, konijnen en baarden.
Het is allemaal vreselijk gezellig.
Maar niets is wat het lijkt

‘Mos’ is een absurd wrang muzikaal verhaal dat zich afspeelt in een naaiatelier.

De regisseur en de muzikant

Reineke Van Hooreweghe borg lang geleden de droom op om zelf te kunnen naaien, de machine belandde al snel in de kelder.

Maar intussen was ze wel verliefd geworden op het geluid van het apparaat. Dit dreunende geratel was het vertrekpunt voor ‘Mos’. Na het zien van de meisjes tijdens een repetitie, kregen de personages vorm.

Samen met de tekst ontstond ook de muziek. Peter Verhelst componeerde zelf een klankband die de sfeer van de scènes prachtig ondersteunt. Samen een eigen absurd universum creëren was het uitgangspunt, zowel in het spel, vormgeving als in de muziek.

Peter en Reineke leerden elkaar kennen tijdens hun studies aan het Lemmensinstituut, waar hij in de jazzafdeling zat en zij drama volgde. Peter is van opleiding gitarist, maar is de laatste jaren steeds meer met componeren bezig. Hij speelt momenteel in verschillende groepen: La bella Adormentate, Dame Jeanne, Carlito en Multitude. Vaak is het een mix van hedendaagse jazz en Oosterse muziek. Peter geeft ook nog les aan het Toonbeeldinsituut in Terneuzen.

Na het Lemmensinstituut waar ze in 2000 afstudeerde, volgde Reineke in Eindhoven nog een jaar les aan de academie voor drama. Ze werkte bij Theater Stap en als vaste theaterdocent bij Mooss. Nu werkt ze als freelance dramadocent voor verschillende kunsteducatieve organisaties als Kunst in zicht en Artforum en voor culturele centra.

Ze geeft les in de academie van Brasschaat, waar ze nu ook met spelersgroep ‘De ruiters’ aan een voorstelling werkt. Na wat kortere experimenten en zomerstages in Italië waar Reineke en Peter al vaker samen met jongeren werkten, besloten ze samen om ‘Mos’ te maken.

Medewerkers

 • Tekst en Regie: Reineke Van Hooreweghe
 • Spel: Nienke Sels, Kim Van den Broeck, Lien Cuyvers, Elien Lambrechts, Anke Verschueren, Paulien Peeters
 • Muziek: Peter Verhelst
 • Decor: Jan Adriaensens, Gène Kenis, Gilbert De Meyer, Fons Hoeylaerts en Denis Lenaerts
 • Techniek: David Geeraerts en Bart Lambrechts
 • Promotie: Dries De Smedt
 • Productie: Bart Lambrechts en Wim Vervoort

Voorstellingen

 • 23 januari
 • 29 januari
 • 30 januari
 • 5 februari
 • 6 februari

Telkens om 20.15u.