Chushingura (2016)

Oh - maar de titel is heel makkelijk uit te leggen. Om te beginnen is er Japan. Dat is een eiland-land. Het ligt niet naast België. De mensen hebben er zwart haar en ze spreken er Japans. Een gemiddelde Japanner weegt 51kg en eet graag rijst. Japanners noemen hun eigen land niet Japan, maar Nippon. En vroeger noemden ze het Yamato, maar wij zeggen gewoon het Oude Japan. Dat is aanzienlijk eenvoudiger. In het Oude Japan, was er een keizer, en die keizer had het volledige eiland in zijn persoonlijk bezit. Dat was niet zo gek, want de keizer was ook God en tegen een God zeg je niet makkelijk nee. De titel? Chu – shin – gu – ra? Jajaja , die bén ik aan het uitleggen. Maar eerst dit. Anders ga je het toch niet begrijpen. Dus... bij de keizer was ik gebleven. Naast de keizer had je de Shogun. Dat waren krijgers. Vechtjassen. Veldheren. Niet te verwarren met Samoerai, dat waren de krijgers van de krijgers. En dan heb je ook nog de Ronin, en dat zijn dan de krijgers zonder krijgers. Oftewel, de krijgers van een dode krijger. Daar liepen er ook veel van rond, dat wordt je straks wel duidelijk. En de Shogun – die eerste krijgers - die kregen van de keizer een stuk land, omdat de keizer geen zin had in ruzie met al die vechtjassen. Dat ze het maar onder mekaar oplossen, moet de keizer gedacht hebben. En dat deden de Shogun ook, aan de lopende band moordden ze mekaar uit, dan sneed de ene de andere de keel over, en dan werd die weer de keel overgesneden door een derde, maar die derde ging ook dood, en dus erfden zijn zonen alles, maar die waren niet blij met de erfelijke verdeling, dus slachtten ze elkander af tot er maar één overbleef, maar dat vond de keizer dan weer niet goed, die ene was dan veel te machtig, die moet dus dood, en dan ging die ook dood, en dat was weer niet naar de zin van een ander, want die had gezworden in eigen persoon die ander de keel over te snijden, dus uit eergevoel snijdt hij zichzelf de keel over en dat zorgde er op zijn beurt voor dat er weer een goede reden was om in het algemeen wat mensen de keel over te snijden. Ziezo. Tot zover de historische context. Chushingura betekent simpelweg dit: Het allermooiste wat je kan overkomen, is dat je een stel loyale en stoere krijgers om je heen hebt. Voila. Makkelijk.

Rolverdeling

 • Dante: Tzuko
 • Glen: Hazama/Honzo/Keizerlijke gezant
 • Hanne: Asano
 • Ilke: Verteller/Kamei
 • Sara: Sokka
 • Talle: Sagisaka

De ploeg

 • Auteur: Willem-jan Wellens
 • Regie: Willem-jan Wellens
 • Spelers: Dante Pazzaia, Glen Peeters, Hanne Heylen, Ilke Verboven, Sara Lambrechts, Talle Van de Poel
 • Techniek: Bram Heylen, David Geeraerts
 • Decor: Tejaterbende Oeps! vzw
 • Productie: Lieselot Ooms, Cynthia Wouters, David Geeraerts

Speeldata

 • 23 april (reserveren niet langer mogelijk)
 • 29 april (reserveren niet langer mogelijk)
 • 30 april (reserveren niet langer mogelijk)
 • 6 mei (reserveren niet langer mogelijk)
 • 7 mei (reserveren niet langer mogelijk)

locatie

Theaterzaal Het Vierde Oor Boerenkrijglaan 51e 2250 Olen

Reserveer je tickets!

Klik hier om te reserveren