STUK (2011)

Zinken,
Weg zijn
… en nooit meer terugkomen
achterlaten
om te zien
dat hoe het was verandert
… en breekt
dat alles beter was
… daarvoor
oneindig zinken

of even verdrinken?

Jullie koesteren ons als we klein zijn. Jullie doen ons in een badje. Jullie willen dat we gelukkig worden. Daar doen jullie alles voor. Jullie wiegen ons in slaap. Jullie verjagen onze boze dromen. Jullie kijken nauwkeurig hoe we opgroeien. Jullie willen ons behoeden voor erfelijke ziektes. Jullie doen prenataal DNA-onderzoek. Jullie betalen onze lievelingssport. Onze hobby’s. Jullie moedigen ons aan langs de lijnen van de sportvelden. Jullie klappen jullie handen rood op de voorspeelavonden van de muziekscholen. Jullie noemen onze tekeningen een Corneille of een Picasso. Jullie komen kijken naar de uitvoeringen van onze toneelvoorstellingen. En dan doen we iets waar jullie niet bij staan te juichen. We doen iets wat jullie niet herkennen in de zogeheten genen. We stellen jullie teleur. We doen iets dat niet in het plaatje past.

De ploeg

 • Auteur Gijsje Kooter
 • Regie Heidi De Feyter
 • Spel Jan van Schoubroeck, Bart Lambrechts, Lorien Verachtert, Kim Van den Broeck, Paulien Peeters, Anke Verschueren, Glen Peeters, Laura Emery, Laura Peeters, Nienke Sels, Flore Wouters, Brent Peeters, Maarten Vervoort
 • Scenografie & Kledij Mieke Vermeiren
 • Decor HVO
 • Techniek David Geeraerts & Kevin Sterckx
 • Promotie Ward De Smedt & Dries De Smedt
 • Productie David Geeraerts & Bart Lambrechts

De auteur: Gijsje Kooter

Gijsje Kooter studeerde ‘dramaschrijven en literaire vorming’ aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. Daarna trok ze naar Amerika voor een studie ‘film, theater and creative writing’ aan de University of North Carolina at Greensboro, waar ze in 1996 afstudeerde.

In haar stukken zet de mens zijn verbeelding in werking door te praten en gaan zijn gedachten met hem op de loop terwijl hij ze uitspreekt. Hij raakt geëmotioneerd door zijn eigen gepraat. Het al dan niet fictieve leven overkomt hem.

S T U K werd geschreven in opdracht van Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland en ging in 2008 in première tijdens het Jone Harten Festival in Groningen. In 2009 won S T U K de Kaas&Kappes Duits-Nederlandse Toneelschrijfprijs. In 2010 werd S T U K bekroond met de eerste prijs op de Arad Goch Scriptwriting Competition.

In maart 2011 ging Kooters nieuwste werk in première: ‘De wereld is ondertiteld’. Andere stukken van Kooter: Fantoomlief (1997), Na achten geen oorlog (1999), Achteruitkijkend vooruitlopen (2004), Veulen ongelikt (2007).

Citaat Kaas&Kappes-jury over S T U K:

“… S T U K geeft een haarscherpe analyse van een tijd die niet anders dan als ‘vandaag’ kan worden aangeduid. Met recente actuele gebeurtenissen naast verzonnen situaties, maar altijd herkenbaar speelt de schrijfster met taal en vorm. Uiterst integer, uiterst consequent. De dagelijkse realiteit in een wonderlijk concrete en toch bijna surreële wereld. … “

Voorstellingen

 • 14 mei
 • 20 mei
 • 21 mei
 • 27 mei
 • 28 mei

Telkens om 20.15u.

Inkom: €6 en €8
Waar theaterzaal het vierde oor, domein teunenberg, boerenkrijglaan 51e, 2250 Olen